Apakah "CREAM OF TARTAR"? Cream of tartar adalah surplus from fermentation of arak iaitu mendakan yg terdapat di bahagian bawah pemeraman arak " sendiment". Cream of tartar banyak digunakan dlm industri pembuatan kek dan biskut org Melayu. Gunanya utk stability, shelf life & lembut serta kek yg gebu. Isunya halal atau haram?
Kemudian diikuti dgn "WHIPPING CREAM" mcm susu UHT digunakan utk disapu pada bahagian atas kek; nampak berkilat dan cantik - org kata sedap di makan....entahlah saya tak pernah makan. Dibuat dari dairy dan non dairy. Mcm jenama Anchor Whip Cream banyak keraguan sbb dari China. Soal halal haram lagi.....
Ovalet sejenis bahan utama utk buat kek sponge. Warna kuning keemasan. Kebanyakan di pasaran tiada logo halal krn salah satu bahan ini adalah gelatin....entahla gelatin haiwan atau sayuran. Kek sponge akan kelihatan gebu dan nampak sedap. Jarang pengusaha kek bertanya apakah Ovalet ini halal atau haram?
Satu lagi agar-agar. Kebanyakan agar2 adalah drpd gelatin. Gelatin halal atau haram kedua2nya boleh digunakan. Gelatin ini diambil samaada dari tulang atau kulit haiwan. Banyak produk makanan menggunakan gelatin ini spt "soft dan hard gel/capsule"; dlm produk tenusu, gummy, kelapa jelly, ubat-ubatan, cocoa, cokelat, gula-gula dan beribu lagi produk yg menggunakan gelatin ini. Isunya halal atau haram?
Kekadang ada org bertanya " bolehkah di makan bahan dari tulang atau kulit spt gelatin ini?"
Kan ia dtg dari tulang umpamanya....dan tulang ini bukan makanan manusia (spt sup tulang dsbnya), dan tulang ini Nabi saw mengizinkan utk tambahan kpd makanan JIN?
Susah juga nak jwb sbb zaman teknologi moden ini banyak perkara yg diharuskan.....kena tanya ulama lebih arif!
Penggunaan AJI-NO-MOTO juga satu isu besar dlm makanan. Hampir kebanyakan makanan disediakan di restoran menggunakan aji ini utk tambah sedap kata mereka.
Ajinomoto adalah "SILENT KILLER". Ia adalah "enhancer" yakni penyedap makanan. Ia adalah dihasilkan dari pemeraman bakteria dan BUKAN makanan. Pembunuh senyap ni sangat popular dikalangan komuniti Melayunyg jahil dlm Food Science knowledge. Mcm bagi ahli farmasi mereka pasti takkan makan panadol kerana mereka tahu bahan paracetamol itu adalah racun (drug atau ubat generik)....tp hanya beberapa org shj.....bagaimana dgn yg lain.
Disebabkan ada logo halal kebanyakan org Melayu mempertahankan ajinomoto itu sebegitu kuat kerana takut makanan dia tak sedap.
Bukan semua yg halal itu baik (mcm panadol, sardin, ayam cucuk hormon dll) kerana ajinomoto itu dihasilkan dari pembiakan "enzyme" & "protein" dicampur dgn carbon, urea atas base ubi kayu atau hampas tebu. Ia bukan makanan spt tepung atau gula yg diproses dari tumbuhan atau haiwan. Ia adalah finished products dari "fermentation proses" of "glycolic acid" yg kemudiannya menghasil "monosodium glutamate" (berbentuk kristal) dan diberi jolokan nama AJINOMOTO (M'sia) atau VEDAN (Thailand/ Vietnam), MEE PONG (Indon), AJI-SHIO (Jepun).
Inilah penyedap dlm ayam KFC, McD, tomyam, bakso, kari Allagapas, Baba's, Twisties (semua junk food), laksa, Maggi dan beribu2 lagi makanan sebagai "hidden enhancer" utk TIPU pengguna dgn pelbagai teknik bagi melariskan jualan mereka!
Ajinomoto penyebab lembab otak, bengap, obesiti, kanser, migraine, sakit kepala, rosak buah pinggang, fibroid, gugur rambut, haid tak berhenti dan seribu satu lagi penyakit yg tak larat nak ditaip di sini.
Jadi bila.oergi majlis kenduri kendara jaha baik2 dgn ajinomoto ini sbb kebanyakan catering ni depe suka campur pak aji ni nak bagi sedap masakan mereka. Tu tak cerita lagi mcmana caterer ni masukkan Panadol atau Aspro bagi melembutkan ayam pencen......habis cirit birit balik rumah....
Jadi, bagi pengusaha makanan kena hati2 dlm soal halal dan haram dan pemilihan bahan2 utk jualan mereka supaya tidak menjadi "PEMBUNUH" & "DESTROYER" kpd pengguna. Manakala pengguna pula perlu meningkatkan kefahaman ttg hal2 halal dan haram dan jgn main bedal shj kerana nafsu nafsi.
No comments:
Post a Comment