Thursday, 8 October 2015

Perbezaan Kayu Manis Cassia dan Cinnamon.

👆sdh gugel...kayu manis cassia dan cinnamon...rupa lbh kurang rasa sama cuma cinnamon lbih lembut dn agak brbulu dan cassia keras seprti kayu, bau pun sama..tp ada satu perbezaan iaitu jumlah COUMARIN (bahan kimia semulajadi) dlm kedua2nya...
Coumarin pd cinnamon@kayu manis srilanka lebih rendah dn slmt dimakan oleh manusia manakala coumarin dlm cassia@kayu manis indonesia atau borneo sngt tinggi dan beracun...kesan jangka panjang merosakkan hati dan buah pinggang.
Berita buruknya..yg bnyk djual d kedai2 kita adalah cassia..yg kita sangka selama ini adalah cinnamon..😱😱😱
Cinnamon asli adalah rempah import yg boleh ddapati d kedai2 trtentu sahaja..
So..berhati2..jom brtukar pd cinnamon...
P/s...patutpun selama ni org berubat dgn kayu manis inda pndi baik..mcm ubat kncng manis dn lain2..malah lbih teruk..rupanya salah kayu manis kita ni
Lepas tu..bnyk org kita skrg menghidap sakit hati (hipertitis) dn buah pinggang...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...